Натоварената улица в Кабул изглежда почти сякаш всичко е постарому. Хората

...
Натоварената улица в Кабул изглежда почти сякаш всичко е постарому. Хората
Коментари Харесай

Талибаните поеха управлението, а жените изчезнаха от улиците

Натоварената улица в Кабул изглежда съвсем като че ли всичко е постарому. Хората все по този начин бързат, търговци подреждат стоката си, а полицията насочва трафика. Промяната обаче е реалност: към този момент съвсем не се срещат дами. Откакто талибаните превзеха афганистанската столица в неделя, дамите избраха да се защитят, като останат на закрито. И въпреки талибаните да направиха изказване, в което настояват, че правата на дамите ще бъдат предпазени в тяхното ръководство и ще разполагат с права, доста афганистанки са ужасени от вероятността за живот под тяхното ръководство.

Тъжната реалност сочи, че тези, които са подхождали самоуверено към външния свят, към този момент са облечени по-консервативно отпреди, а лицата им са скрити за света. Много от образованите, безстрашни дами, които през последното десетилетие градиха кариерата си, обезверено търсят излаз, обезпокоени, че може да се окажат идната евентуална цел на талибаните.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Shameen mazhar (@night_flarz)

„ Мисля за бъдещето си, дъщерите си, какво ще им се случи, в случай че ме убият - две дъщери без майка “, споделя жена пред CNN. Жената, която от медията не посочват от съображения за сигурност, е работила за редица интернационалните неправителствени организации. Тя споделя, че е прекарала цели дни в обезверени молби за помощ, само че не получава противоположна връзка от никоя.

„ Не е елементарно... с повече от 10 години опит в работата с интернационалните организации и нито една от тях не ми оказа помощ “, споделя тя.

Едно е ясно - страхът е изчерпателен.

Спомените от времето, в което талибаните управляваха страната, към момента са мъчителни. А хората имат пълното съображение да се опасяват.

Собственик на магазин за дрехи споделя, че е продал доста бурки през последните дни. Те бяха наложителни за дамите, когато талибаните управляваха за финален път в Афганистан през 90-те години. Под ръководството на талибаните дамите бяха задължени да носят бурка, да излизат на открито единствено придружавани от мъже, а девойките нямаха право да вървят на учебно заведение. Религиозната полиция постановяваше брутални санкции като пердах с пръчка за излизане от у дома без компаньон и ликвидиране с камъни при положение на прелюбодейство.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Al Jazeera English (@aljazeeraenglish)

Бурките бяха надалеч по-рядко срещана панорама в Кабул през последните две десетилетия, само че новината, че талибаните още веднъж са отпред, провокира фрапантно нарастване в продажбите. Според търговеца, клиентите му са най-вече мъже, които са уплашени и ги купуват за своите съпруги, дъщери и сестри, тъй като считат, че занапред нататък това може да е единственият метод да бъдат в сигурност по улицата.

В началото на юли бойци на придвижването нахлуха в клонове на локална банка в град Кандахар, подредиха на дамите, които работят там, неотложно да си отидат у дома и ги предизвестиха, че повече няма да работят в банката. По думите на служителките талибаните са им предложили техни родственици – мъже, да заемат постовете им. Факт е, че дамите и девойките са най-онеправдани - те губят повече от всеки различен. Свободата си на придвижване, свободата да работят, правото на обучение, както и опцията да се показват свободно – да носят бижута, да покажат лицата си, да приказват намерено. Отговорът на въпросите класните стаи ще останат ли празни и ще могат ли дамите да работят, още веднъж са на дневен ред след години, прекарани в борби за тяхното отвоюване.
    Вижте тази обява в Instagram.           
 

„ Много е необичайно да нямаш право да вървиш на работа, само че такова е ситуацията в този момент “, споделя пред Асошиейтед прес една от засегнатите дами. Тя е работила в счетоводния отдел на банката.

Това съставлява жестоката действителност на живота в Кабул сега. Засега талибаните упорстват животът да продължи обикновено, като споделят на държавните чиновници да се върнат на работа. Ръководителите на групата обявиха, че няма заплаха за " имуществото, достойнството и живота " на афганистанските жители и са наредили да не се влиза в домовете на хората или да се конфискуват колите им.

Само обещанията обаче не са задоволителни, с цел да успокоят хората. Тежко въоръжените талибански бойци, патрулиращи в центъра на Кабул, все още не постановат строги правила върху живота на хората, само че страхът, че това може да се промени във всеки един миг, е по-силен от всичко останало.

 
Шамсия Хасани - когато изкуството е по-силно от войната


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР